صنایع غذایی
قهوه تجارتي با  سود  شيرين

قهوه تجارتي با  سود  شيرين

سيده طيبه عزتي - كارشناس ارشد تكنولوژي صنايع غذايي

آمار مصرف قهوه در ايران حدود هزارتن است، درحالي كه سرانه مصرف قهوه هر ايراني در سال، 90 گرم بوده كه نسبت به كشوري مثل فنلاند يك‌صدم مي‌باشد. شايد دليل اصلي آن تمايل مردم به مصرف چاي در ميان نوشيدني‌هاي گرم است. 

مصرف قهوه و حفظ سلامتي 

نتايج برخي تحقيقات توسط محققان نشان مي‌دهد كه نوشيدن 3 فنجان چاي يا قهوه در روز براي كاهش تپش نامنظم قلب و ريسك سكته مفيد است. 
يك فنجان قهوه حاوي 95 ميلي‌گرم كافئين بوده كه محركي براي سيستم عصب مركزي است. كافئين اثر آدنوزين كه موجب فيبريلاسيون دهليزي مي‌شود را متوقف كرده و از اختلال ضربان‌قلب و تپش سريع قلب و بروز سكته جلوگيري مي‌كند. تركيبات آنتي‌اكسيداني در قهوه، خواص ويژه‌اي براي سلامتي پوست، مو و صورت دارد. همچنين مصرف قهوه در انرژي زايي، قدرت پردازش مغز، مثبت‌انديشي، پيشگيري از ديابت، مقابله با نقرس و تأمين عناصرمعدني و ويتامين‌ها از جمله كلسيم، آهن، تيامين، نياسين، ريبوفلاوين و بتاكارتن نقش دارد  به گزارش مجله سلامت حداكثر مقدار مصرف كافئين براي بزرگسالاني كه بالاي هجده سال دارند تا 400 ميلي‌گرم در روز است(تقريبا معادل چهار فنجان قهوه). البته اين بدين معناست كه در طول روز از ديگر منابعي همچون نوشابه، چاي سبز، چاي سياه و سفيد، شكلات، كاكائو، نوشيدني‌هاي انرژي‌زا، ژل‌ها، قرص هاي لاغري، مكمل‌هاي ورزشي و مسكن‌ها كه داراي كافئين بالايي هستند استفاده نشود! چرا كه مصرف همه موارد در كنار هم باعث عوارض جانبي خطرناكي همچون نوسانات خلق و خو، بي‌خوابي، تمركز نداشتن، خستگي مفرط، ناراحتي‌هاي گوارشي، فشار خون بالا، اسيدي شدن معده، سردرد، كاهش اشتها و ... مي‌شود.

كشت قهوه در شمال و جنوب ايران

با توجه به تنوع آب و هوايي در ايران، محيط مناسبي براي كشت محصولات كشاورزي ارزآور فراهم است. دانه قهوه نيز با دارا بودن گونه‌هاي مختلف در دنيا و شناسايي شرايط رشد آن در مناطق مناسب آب و هوايي كشور مي‌تواند با توليد كشت انبوه و فرآوري به عنوان يك محصول استراتژيك محسوب شود. 
پژوهش‌هاي داخلي صورت گرفته نشان مي‌دهد كه در مناطق شمالي كشور(به‌ويژه نوشهر) با توجه به فاكتورهاي تعريف شده و شرايط آب و هوايي بررسي شده، منطقه‌اي مناسب براي كشت قهوه است. قهوه مي‌تواند حتي بيش از پسته سوددهي داشته باشد. در صورت توليد انبوه و كشت قهوه در منطقه آزاد تجاري چابهار مي‌توان چشم تجار قهوه را به اين خط‌ساحلي معطوف كرد. همچنين صنايع وابسته به قهوه ازجمله ماشين‌سازي، فرآوري، بسته‌بندي و توليد فرآورده‌هاي وابسته به آن موجب ارزآوري و اشتغالزايي و رونق اقتصادي مي‌شود. آنچه مهم است، توجه و نگاه مسئولان در كشت دانه قهوه داخلي بوده تا بتوانيم از صادركنندگان دانه قهوه نيز باشيم. البته به اين اميد كه به حال و روز فعلي وضعيت چاي دچار نشود؛ چرا كه چاي مرغوب ايراني در انبارها مي‌ماند اما واردكنندگان، بدون دغدغه چاي‌هاي اسانس‌دار بي‌كيفيت را وارد كشور مي‌كنند و با دست گرفتن بازار، ظلم را به چاي‌كاران و سلامت مردم روا مي‌دارند.

آمار صادرات قهوه در سال 2017

قهوه به عنوان يك نوشيدني پرمصرف و محبوب داراي گردش مالي قابل توجهي است. بر اساس بيشترين ارزش دلاري، در ميان كشورهاي برتر صادر‌كننده قهوه، سهم كشورهاي اروپايي برابر 11/5 ميليارد دلار بوده كه 35/1 درصد بازار جهاني را به خود اختصاص داده است.
امريكاي‌لاتين با حضور مكزيك (منطقه كارائيب) نيز 33/2 درصد بازار صادرات را در اختيار دارد. در آسيا اين آمار برابر با 18/3 درصد و در افريقا 6/9 درصد محاسبه شده است. مهمترين آمار كاهش يافته به امريكا با 7/5 درصد طي يك بازه زماني 5 ساله اختصاص دارد.

نشریه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۱۹ - سال ۱۳۹۷
 

مدیر سایت
info@iranagrimagazine.com

به این مطلب امتیاز دهید:

کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمی‌توانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ می‌توانند به شما کمک کنند

info@iranAgriMagazine.com
arrow