اگر گندم، گياه استراتژيكي در دنيا محسوب ميشود به دليل ناني است كه از آن درست شده و در همه جاي دنيا ميزان قحطي يا فراواني را نسبت به توليد قوت اصلي مردم، يعني نان، ميسنجند. اينكه تحريمهاي ظالمانه خارجي به كشور تحميل شد، اينكه برخي از قوانين داخلي عليه توسعه صنعت نان و سلامت آن است و ... ما را به پاي صحبتهاي يكي از فعالان خوشنام توليد نان حجيم و نيمهحجيم كشاند.
مهندس عليرضا مروت پور، مديرعامل شركت نانآوران، اگرچه از شرايط موجود رضايت ندارد اما عرق ملي اين توليدكننده داخلي به حدي است كه استحكام كلامش خبر از آيندهاي روشن و اميدواركننده ميدهد.
چه اقداماتي در اين مدت براي رفع معضلات فعالان صنايع غذايي كشور از جمله صنعت نان از سوي مسئولان صورت گرفت؟
جلسات متعددي در طي هفتههاي گذشته براي رفع مشكلات و موانع توليد در انجمنها، اتحاديهها، كانون صنايعغذايي، وزارت صمت، وزارت جهادكشاورزي، فراكسيون صنايع غذايي و مجلس شوراي اسلامي برگزار شد. قطعاً نتيجه مؤثري حاصل نشده كه وضعيت توليد و عرضه محصولات كشاورزي و صنايعغذايي هنوز آنطور كه بايد بهبود نيافته است. شايد بتوان گفت تمام تلاشهاي بزرگواراني كه در اين جلسات حضور داشتهاند، نتيجه مطلوبي را حاصل نكرده است و موجب شده واحدهاي بزرگ و كوچك در توليد و عرضه كوچكتر شوند.
در كشور ما به زعم بسياري از كارشناسان امكان توليد بخش عمدهاي از مواد غذايي به دليل شرايط آب و هوايي و جوانان با هوش و با انگيزه وجود دارد؛ آيا تحريمها تاثيري در كاهش موادغذايي خواهد داشت؟
كشور عزيز ما ساليان سال است كه مورد هجوم و تحريم كشورهاي دستنشانده و متجاوز قرار گرفته، اما تا به امروز بهعلت مقاومت و پايداري مردم نجيب و از خود گذشته، زورگويان نتوانستهاند به اهدافشان برسند. قطعاً دولتمردان ما در رابطه با كالاهاي استراتژيك و اساسي كشور نه امروز، بلكه در طول جنگ تحميلي و تحريم، برنامه داشته و هم اكنون نيز بنا به گفته مقامات بلندپايه كشور اين ذخيرهسازيها انجام شده است.
اينكه بگوييم تحريمها بياثر است حرف درستي نيست، اما اينكه دولتهاي متخاصم تصور كنند با برنامهريزيهاي خارجي، در كشور قحطي خواهد شد حرف و تصور بياساسي است. كشور چهار فصل ايران داراي مردم ميهنپرستي است كه حتماً ميتواند با برنامهريزي و صرفهجويي تا حد جان از كشور و دين خود دفاع كند. اين كه مسئولان بخواهند از اين صبوري مردم استفاده كنند، براي تبديل تهديدها به فرصتها بسيار شايسته و ارزشمند است، اما اگر بخواهند با رفتارهاي غيركارشناسي فرصتسوزي كنند، براي كشور خطرناك است.
بالا رفتن قيمت بستهبندي از معضلات صنايع غذايي به خصوص توليدكنندگان صنعتي نان به حساب ميآيد به طوري كه گفته ميشود كيفيت فداي توليد ميشود؛ با اين حال هنوز كيفيت نانهاي توليدي شركت نانآوران همچون سابق بوده و مورد استقبال مردم نيز قرار گرفته است؛ شركت نانآوران چه ساز و كاري را اتخاذ كرده تا علاوه بر پاسخ به نياز بازار، كيفيت محصولات خود را نيز حفظ ميكند؟
نقطه بسيار آزاردهنده در توليد و عرضه محصولات كشاورزي و غذايي، افزايش قيمت چندين برابري مواد پتروشيمي است كه پس از تحريمها بوجود آمد. مهمترين جلسهاي كه صنايع كشاورزي وغذايي در اين مدت داشتهاند جلسهاي با حضور رياست محترم مجلس شوراي اسلامي، وزير جهاد كشاورزي، وزير صمت، نمايندگان مجلس، روسا، دبيران تمام NGOهاي مرتبط و بزرگان صنعت غذا در مجلس شواري اسلامي بود پس از شكوائيه فراوان، بحث و بررسي و دستور رئيس مجلس در رابطه با همكاري پتروشيميها و تعديل قيمت مواد بستهبندي محصولات كشاورزي و غذايي نتيجهاي حاصل نشد و اتفاقي هم تا به امروز براي رفع اين معضل نيفتاده است.
افزايش قيمتي كه به صورت غيرمتعارف و چند برابري روي هر بستهبندي محصول كشاورزي و غذايي بوجود بيايد، افزايش قيمت واقعي و فشار بر مصرفكننده را موجب ميشود و در اين وضعيت، واحدهاي توليدكننده كوچك با ضرر و زيان از بازار رقابت خارج، ورشكستگي و بيكاري هر روز افزايش و به علت از بين رفتن استانداردها سلامت جامعه به خطر خواهد افتاد.
شركتهاي داراي برند كه تمام عمر و دارايي خود را براي توليد و عرضه محصولات با كيفيت هزينه كردند تا آخرين خاكريز به صورت سينهخيز خواهند رفت تا توليد كيفي خود را به دست مصرفكننده برسانند، شركت نانآوران هم از اين قاعده مستثناء نيست.
آيا يارانههاي دولتي توانسته توقعات فعالان صنعت نان را برآورده سازد؟
خدا كند دولتيها فكري براي قشر آسيبديده كنند و اين يارانه را از روي نان برداشته تا هميشه مدعي نباشند. در هركجا يارانه پرداخت ميشود صنعت لُخت، رانت و فساد، روز بهروز افزايش مييابد. درتمام سالهايي كه دولتها يارانه دادهاند نهتنها صنعت نان اصلاح نشده بلكه روزبه روز هم خرابتر ميشود.
صنعت نان تنها صنعتي است كه دستاندركاران از مزرعه تا سفرهاش، رضايت كافي ندارند. صنعتي سراغ داريد كه كشاورز، آسيابان، كارگر نانوا، عرضهكننده و مصرفكننده آن از تصميمات دولتي ناراضي باشند، اما كماكان كار خود را ادامه بدهند؟! اگر دولت يارانه را بردارد قطعاً در بازار رقابت، نان با كيفيت و كميت مناسبتري به دست مصرفكننده خواهد رسيد.
براي تهيه يك قرص نان دهها آيتم هزينهاي وجود دارد كه هر سال به دست خود دولتها افزايش مييابد. باوركردني نيست كه دولت يك قلم آرد را با انواع رفتارها ميدهد، و ميخواهد با دادن فقط آرد قيمت نان را تعيينتكليف كند. به همين علت تمام توليدكنندگان سعي ميكنند كه حد فاصل قيمت تمامشده را با قيمت فروش به نحوي تنظيم نمايند كه فقط معيشت خود را تأمين كنند. تا زماني كه دولت به جاي نظارت در صنعت نان تصديگري ميكند امكان اصلاح وضعيت نان نيست.
با توجه به روند رو به رشد فروشگاههاي عرضه موادغذايي كلانا، آيا در محصولات كلانا از مواد نگهدارنده استفاده ميشود؟ همچنين، آيا تحريمها تاثيري در همكاري تجاري شركت كلانا با كمپاني هايپربريك گذاشته است؟
بنيانگذار مجموعه فروشگاههاي زنجيرهاي كلانا در حقيقت مهندس امين مروتپور، از مديران اصلي گروه نانآوران، است كه با همكار -هايپربريك- به منظور ورود فناوريهاي روز دنيا به كشور راه اندازي شد.
در محصولات توليدشده در فروشگاههاي زنجيرهاي -كلانا- هيچگونه نگهدارنده استفاده نميشود و محصولات داراي ماندگاري بالا نيستند و براي تازهخوري توليد وعرضه ميشود. با شروع تحريمها تقريباً تمام قراردادهاي بازرگاني و خدماتي با مشكل مواجه شدهاند و فروشگاههاي زنجيرهاي-كلانا- كه در حال توسعه است، براي وارد كردن دانش فني و تجهيزاتي كه در كشور وجود ندارد، با مشكل مواجه است.
با اين حال مذاكرات و پيشنويس قراردادهايي در ارتباط با احداث كارخانه و فروشگاه در دو كشور خارجي همجوار و مذاكره در ارتباط با احداث فروشگاه در شيراز و اصفهان صورت گرفته و در دست اقدام است.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۲۳ - سال ۱۳۹۷
توسط عنبرستانی در تاریخ 1397/11/7
واقعا محصولات شرکت نان آوران از لحاظ کیفیت عالیه
کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمیتوانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ میتوانند به شما کمک کنند
info@iranAgriMagazine.com