حیوانات خاص
تولید گوشت فرنگی پسند

كم و كیف پرورش قورباغه

تولید گوشت «فرنگی پسند» در ایران!

 

مهندس علی علیزاده

مهندس محمدرضا منصوریان

كمتر كسی به این كه ران قورباغه در بلاد فرنگ از غذاهای لوكس محسوب می‌شود واقف است! جسته و گریخته در فضای مجازی از قیمت هشت دلاری گوشت داغ قورباغه تا قیمت 30 دلاری ران این موجود در رستوران‌های اروپایی مطالبی به چشم می‌خورد؛ اما سوال اصلی این است كه با توجه به پتانسیل تولید این دوزیست در ایران به‌خصوص شمال كشور، چرا خط تولید مشخصی برای قورباغه در ایران وجود ندارد. با توجه به حرام بودن گوشت قورباغه برای مسلمانان می‌توان با تولید و پرورش آن به‌منظور صادرات، مبلغ بالایی ارز برای كشور به ارمغان آورد!

مراحل اخذ مجوز پرورش قورباغه سخت و پیچیده است

مهندس كبیر زمردی، كارشناس شیلات و مدرس دوره‌های پرورش زالو و قورباغه، قورباغه را جزو گونه‌های جدید شیلاتی خواند و به نشریه گفت: یكی از معایب پرورش گونه‌های جدید، نبود اطلاعات مكتوب و موثق است. غالب افرادی كه در ایران به پرورش قورباغه مشغولند ناشناخته هستند و آمار دقیقی از تعداد پرورش‌دهندگان در دست نیست. از دلایل این گمنامی می‌توان به محیط‌های پرورش شخصی و بدون مجوز اشاره كرد!

وی افزود: به خاطر مسائل شرعی گوشت قورباغه مصرف داخلی ندارد و تمام محصول مزارع، صادراتی خواهد بود. در صادرات نیز بحث مجوز امری اساسی است. برای صادرات علاوه بر مجوز مزرعه به مجوزهای سازمان دامپزشكی نیز احتیاج است.

تولیدكنندگان با چشم‌انداز صادرات به اتحادیه اروپا وارد این حرفه می‌شوند، اما اتحادیه اروپا بسیار سختگیرانه از كشورهای دیگر محصولی را خریداری می‌كنند.

زمردی با بیان اینكه قورباغه هیچگونه دورریزی ندارد خاطر نشان كرد: هدف اصلی صادرات قورباغه گوشت ران آن است كه در اروپا طرفداران خاص خود را دارد! اما پوست قورباغه نیز در صنایع دستی كارآمد و دارای هواداران خاص اروپایی به‌ویژه ایتالیایی است.

این كارشناس شیلات تصریح كرد: بدن قورباغه برای خوراك دام و طیور بسیار موثر است چرا كه میزان آنتی‌بیوتیك‌های طبیعی گوشت این دوزیست بسیار بالاست. طبق شنیده‌‌های من اگر از پودر گوشت قورباغه در خوراك طیور استفاده شود منجر به تولید تخم دوزرده خواهد شد؛ متاسفانه با توجه به پتانسیل تولید، ایران نیاز خود را از چین و تایلند رفع می‌كند.

خیلی از افراد در ایران از پرورش قورباغه سرمایه‌دار شدند اما متاسفانه هیچكدام تكثیر‌كننده نبودند. بلكه با جمع‌آوری گونه‌هایی قورباغه از طبیعت فقط به پرواربندی آنها مبادرت ورزیده‌اند. برای همین بسیاری از گونه‌های قورباغه ایران در خطر انقراض قرار گرفته‌اند.

وی در پایان خاطر نشان كرد: امیدوارم به زودی این صنعت در ایران جا افتاده و همچنین سازمان‌هایی نظیر محیط‌زیست و دامپزشكی همكاری و تبادل اطلاعات بیشتری با محققان و تجربه اندوزان این عرصه داشته باشند.

هزینه بر اما سود ده!

مهندس رامین ولی، كارشناس پرورش قورباغه، به نشریه گفت: تولید و پرورش قورباغه اگرچه مزایای زیادی را در بردارد اما باید توجه داشت كه سختی كار نیز بالاست چرا كه تولید در ایران بیشتر به‌منظور صادرات صورت می‌گیرد و اگر استانداردهای لازم برای پرورش این حیوان رعایت نشود، خارجی‌ها تمایلی به خرید آن نخواهند داشت كه رعایت استانداردها منجر به هزینه‌بر شدن تولید می‌شود.

وی به پایین بودن هزینه تولید در ایران نسبت به كشورهای اروپایی اشاره كرد و افزود: شاید صادرات ران قورباغه كیلویی 20-30 دلار درآمد داشته باشد اما باید توجه كرد كه چند عدد از ران این حیوان یك كیلو می‌شود و البته به جز ران، دیگر چیز خاصی از قورباغه نمی‌ماند. بر همین اساس توناژ بیشتر از چهار تن در تولید این حیوان دوزیست می‌تواند صرفه اقتصادی به همراه داشته باشد.

از نگاهی دیگر...

اینكه تب پرورش قورباغه چند سالی است در كشور – حداقل از كلاس‌های پرورش این حیوان – باب شده، به نوعی زنگ خطر هجوم خیل عظیمی از افراد كم درآمد نیز می‌تواند باشد چرا كه در این كلاس‌ها آنقدر از صادرات و فروش آن بدون در نظر گرفتن مشكلات یا كم‌رنگ نشان دادن آنها حرف زده می‌شود كه پس از چند ساعت كلاس آموزشی، فرد گاها تمام سرمایه زندگی خود را به كار می‌زند و در بیشتر مواقع كم‌تجربگی، بی‌برنامه بودن و نبود اطلاعات درست كار دستش می‌دهد. سنجیدن همه جوانب در كنار تشویق به پرورش حیواناتی كه می‌تواند ارزآوری برای كشور به همراه داشته باشد، باید درنظرگرفته شود.

نشریه دام و کشت و صنعت - شماره  ۲۲۲ - سال ۱۳۹۷

مدیر سایت
info@iranagrimagazine.com

به این مطلب امتیاز دهید:

کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمی‌توانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ می‌توانند به شما کمک کنند

info@iranAgriMagazine.com
arrow