زراعت و باغبانی و منابع طبیعی
سمپاشی زمستانه درختان

سمپاشی زمستانه درختان
راهی مؤثر برای کنترل آفات و بیماری‌ها

زمستان، زمانی مناسب برای اقداماتی است که انجام آنها موجب کم شدن خسارت آفات در بهار و تابستان و در نهایت، کاهش نیاز به سمپاشی در این فصول می‏گردد. یکی از مؤثرترین اقدامات، هم برای درختان منازل و هم باغ‌های وسیع، سمپاشی زمستانه (پیش‌بهاره) است.
روغن کشاورزی یا روغن ولک، ماده‌ای است که می‌تواند حشرات و کنه‌ها را از بین ببرد. این روغن‌ها به مقدار زیاد تصفیه شده‌اند، به گونه‌ای که اجزای خطرناک آنها برای گیاهان حذف شده است. روغن ولک بین 92 تا 99 درصد خالص است. بعد از تقطیر و فیلتراسیون به این روغن، مواد افزودنی و آب اضافه می‌کنند تا به آسانی قابل استفاده گردند.
علاوه بر روغن‌هایی که پایه‌ی آنها مواد نفتی(پارافینه ) است، روغن‌های دیگری نظیر روغن سویا، تخم کتان و روغن کنجد نیز وجود دارند که پایه آنها گیاهی است.
این روغن در زمانی که گیاهان و مخصوصاً درختان میوه فصل زمستان را سپری می‌کنند بایستی روی درختان و گیاهان پاشیده شود. بهتر است روغن ولک همراه با بعضی حشره‌کش‌ها و قارچ‌کش‌ها برای اثر بخشی بیشتر استفاده شود.
روغن ولک در بیشترین حد می‌تواند حشرات و تخم(لارو) آنها را از بین ببرد. این حشرات شته‌ها، تریپس، عنکبوتیان و کرم‌های ریز و دیگر حشرات روی درختان میوه و درختان جنگلی و سایه‌دار هستند.
حشرات، عامل انتقال بیماری‌ها هستند که با پاشش روغن، راه تنفسی حشرات و لاروها بسته و به‌عبارتی حشرات خفه می‌شوند. این فرآیند حذف حشرات غیرانتخابی است و متاسفانه سمپاشی زمستانه حشرات مفید (مانند کفش دوزک) را هم از بین می‌برد.
در زمستان که معمولا برگی روی درختان وجود ندارد و جایی برای مخفی شدن حشرات روی درختان نیست، تمام درخت و حشرات روی آن در معرض پاشش قرار می‌گیرد و بدین ترتیب حشرات ازبین می‌روند.
در زیر ۲۰ نکته مهمی که برای سمپاشی زمستانه باید مورد توجه قرار گیرد به اختصار ذکر می‌شود:
۱- سمپاش زمستانه را بعد از انجام هرس درختان انجام دهید؛
۲- حداقل یک هفته قبل از تورم جوانه‌ها عملیات سمپاشی  انجام گیرد؛
۳- سمپاشی را ترجیحاً با سمپاش‌های موتوری انجام دهید و حتی‌المقدور از سمپاش‌های پشتی به علت کارایی کمتر استفاده نکنید؛
۴- سمپاشی باید به گونه‌ای باشد که محلول سمی مثل قطرات باران از روی شاخه درختان به پایین بچکد؛
۵- تنه درختان از شاخه‌ها هم مهم‌تر است. پس سمپاشی تنه درختان و حتی سایه‌انداز درختان را هم فراموش نکنید؛
۶- برای سمپاشی از مخلوط روغن ولک و یک سم حشره‎کش- کنه‌کش مانند دورسپان استفاده نمایید؛
۷- برای اجتناب از دفعات سمپاشی می‌توانید از یک سم قارچ‌کش- باکتری‌کش مانند مخلوط بردو یا اکسی کلرور مس هم استفاده کنید؛
۸- در صورت تورم جوانه‎ها از یک قارچ‎کش پیش‎گیری کننده مانند «کولیس» استفاده کنید به‌خصوص در باغات هلو و شلیل؛
۹- میزان مصرف روغن ولک ۲ درصد( ۲ لیتر در صد لیترآب) است .اما برای تأخیر در جوانه‌زنی درختان در جهت جلوگیری از سرمازدگی میزان روغن را می‌توانید بین ۴-۲ درصد بکار ببرید.
۱۰- قبل از مصرف روغن یا سموم ابتدا آنها را در مقداری آب ولرم به خوبی حل نمایید و سپس در مخزن سمپاش بریزید؛
۱۱- قبل از مصرف سموم یا روغن به تاریخ مصرف محصول دقت نمایید؛
۱۲- فاصله سمپاشی تا بارندگی از ۲۴ ساعت کمتر نباشد اما فاصله سه روز مناسب است؛
۱۳- در هنگام سمپاشی و برای جلوگیری از آسیب سموم حتماً از دستکش، کلاه، عینک، لباس کار، ماسک و عینک و حتی چکمه استفاده نمایید؛
۱۴- در حین عملیات سمپاشی از هرگونه خوردن و آشامیدن پرهیز نمایید؛
۱۵- پس از پایان عملیات سمپاشی، خوردن یک لیوان شیر از توصیه؛های دیگر ما برای شماست؛
۱۶- پس از پایان سمپاشی مخزن سمپاش‌ها را به دقت بشویید. 
۱۷- از به کار بردن مخلوط‎های سم باقیمانده در سمپاش‌ها که برای مدت طولانی باقی مانده است پرهیز کنید؛
۱۸- از ریختن باقیمانده مخلوط‎های سمی در آب‌های زیرزمینی و یا آب‌های روان اکیداً خودداری نمایید؛
۱۹- در صورتی که پس از سمپاشی احساس سردرد، سرگیجه و تهوع داشتید سریعاً به پزشک مراجعه نمایید؛
۲۰- قبل از عملیات سمپاشی با کارشناسان مربوطه مشورت نمایید.

ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۳۷- بهمن ۱۳۹۸
 

مدیر سایت
info@iranagrimagazine.com

به این مطلب امتیاز دهید:

کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمی‌توانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ می‌توانند به شما کمک کنند

info@iranAgriMagazine.com
arrow