صنایع غذایی
انواع مسمومیت‌های ناشی از قارچ سمی

انواع مختلفی از تقسیم‌بندی‌ها درمورد قارچ ارائه گردیده است که یکی از قدیمی‌ترین تقسیم‌بندی‌ها، در کتب پزشکی هندوستان ‮«‬باسامهتیا‮»‬ که در زمان حکومت ‮«‬اتریا چارک‮»‬ و در حدود 3000 سال قبل از میلاد مسیح به چاپ رسیده است.‬
در این تقسیم بندی‌ قارچ‌ها را به چهار گروه تقسیم کرده‌اند. ‬قارچ خوراکی، دارویی، سمی و بیماریزای گیاهی.‬
از این میان به گروه قارچ‌های سمی باید نگاه ویژه داشت؛ چون عدم آگاهی از شناخت این قارچ‌ها سبب از بین رفتن جان بسیاری از انسان‌ها شده است.‬
خوردن قارچ‌های سمی سبب سه نوع مسمومیت خواهد شد:
مسمومیت خفیف: یا مسمومیت زودرس که از 30 دقیقه تا 4 ساعت پس از مصرف قارچ سمی علایم خود را به شرح ذیل نشان می‌دهد:
علایم گوارشی مانند: تهوع، اسهال، استفراغ و درد شکمی و علائم مغزی از قبیل‭: ‬توهم، خواب آلودگی، تشنج و بی‌قراری شدید در این نوع مسمومیت دیده می‌شود.‬
در این حالت باید بلافاصله بیمار به نزدیک‌ترین مراکز درمانی انتقال داده شود. ‬در این نوع مسمومیت باید تا قبل از انتقال بیمار حتماً از بیهوش شدن وی جلوگیری گردد.‬
مسمومیت شدید یا دیرس: که 6 تا 24 ساعت پس از مصرف قارچ سمی، علائم در بدن انسان مشاهده می‌شود. ‬
علایم گوارشی شامل: تهوع، اسهال، استفراغ و درد شکمی و علائم مغزی مانند‭: ‬توهم، خواب‌آلودگی، تشنج و بی‌قراری شدید در این نوع مسمومان دیده می‌شود.‬
در این حالت استفاده از مایع درمانی اغلب در روند کنترل علائم کمک شایانی انجام می‌کند. ‬ولی این نوع مسمومیت به همین جا ختم نمی‌شود. ‬بعد از یک هفته تا 10 روز علائم مسمومیت کبدی آغاز می‌گردد. ‬گاهی سیر بیماری منجر به مرگ هم می‌شود.‬
منطقی‌ترین درمان قبل از انتقال بیمار، درمان ذغال فعال است که ماده‌ای سیاه رنگ بوده و توانایی اتصال به سموم را داراست. ‬پیوند کبد در بعضی از بیماران موفقیت‌آمیز بوده است. ‬به همین دلیل وضعیت بیمارانی که با نارسایی کبد مواجه می‌شوند بسیار حائز اهمیت خواهد بود.‬
در این نوع مسمومیت احتمال نارسایی کلیویی و مغزی نیز وجود دارد. ‬در خیلی از موارد بیمار دچار مرگ مغزی خواهد شد.‬
مسمومیت روانی یا مرگ: کمتر از یک ساعت بعد از استفاده از قارچ‌های سمی به دلیل وجود خواص روان‌گردان که توسط جوانان سوء‌مصرف می‌شود، به وفور مشاهده می‌گردد.‬
این نوع مسمومیت پس از استفاده از قارچ‌های کلاه مرگ در فصل پاییز و اواخر اسفندماه و فروردین ماه بسیار شایع می‌باشد. ‬

نویسنده: مهندس پریا افضلی

ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره۲۳۱ - تیر ۱۳۹۸

مدیر سایت
info@iranagrimagazine.com

به این مطلب امتیاز دهید:

کارشناسان ما در مورد مشکلات تولید محصولات، که نمی‌توانید برای آن جوابی پیدا کنید؛ می‌توانند به شما کمک کنند

info@iranAgriMagazine.com
arrow