مجله کشاورزی و دامداری ایران اگری
0

دامداری ‌در سراشیبی سقوط؛ گرانی نهاده‌ها نفس دامداران را برید!

دامداری ‌در سراشیبی سقوط؛ گرانی نهاده‌ها نفس دامداران را برید!
بازدید 2
استانها

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، کشاورزی و دامپروری مشاغل مولد و سنتی به شمار می‌آیند که این روزها تحت تاثیر افزایش قیمت سموم و نهاده‌های دامی قرار گرفته‌اند و چرخه تولید را با اما و اگرهایی همراه کرده‌اند، شرایط تولید بر قیمت محصولات تاثیر مستقیم گذاشته است و این روند در زنجیره تولید و عرضه تکرار می‌شود اما در این میان تلاش می‌شود با ارائه راهکارها کمی از فشار هزینه‌های تولید کاسته شود تا اقتصاد بر پایه دامپروری و کشاورزی همچنان پویایی خود را حفظ کند.

مازندران که یکی از قطب‌های تولید محصولات لبنی و کشاورزی کشور به شمار می‌آید هنوز در این وضعیت، روند تولید خود را سراپا نگه داشته است، کشاورزان زمین‌های خود را در تمامی فصول به زیر کشت می‌برند و دام‌هایشان شیر و گوشت مورد نیاز را تامین می‌کنند، اگرچه قیمت مصرف کننده افزایش یافته و قدرت خرید کاهش یافته است ولی چرخ تولید همچنان به سختی می‌چرخد.

در شهرستان کوهستانی سوادکوه وجود حدود 110 هزار دام سبک و سنگین حکایت از این دارد که هنوز دامپروری به حیات خود در این منطقه خاتمه نداده است هرچند تداوم تولید در آن با سختی‌هایی همراه است، سختی‌هایی که شاید در سایر نقاط استان کمتر با آن مواجه باشند.

درحالی که در سایر نقاط مازندران زمین‌ها معمولا به زیر کشت علوفه می‌روند تا دامدار در تامین خوراک دام کمتر به چالش برخورد اما در سوادکوه به گفته متولیان اقدام به این روند به ندرت اتفاق می‌افتد و فشار اقتصادی بر دامدار وارد می‌شود از سویی افزایش قیمت نهاده‌های دامی، تامین خوراک دام را با مشکلاتی مواجه کرده است، مشکلاتی که باعث می‌شود که گاهی زمینی به فروش برسد و یا دام‌ها از چرخه تولید خارج و فروخته شوند.

از این رو وجود این مشکلات در سطح شهرستان متولیان را بر آن داشت تا طرح‌هایی را به منظور کاهش صدمات اقتصادی و افزایش تولید در نظر بگیرند تا ضمن رفع مشکلات تولیدکنندگان، حیات دامداری و کشاورزی را در این شهرستان کم برخوردار، حفظ نگه دارند. 

بدین منظور با سرپرست مدیریت جهادکشاورزی سوادکوه به گفت‌وگو نشستیم تا ضمن برآورد مشکلات و ضعف‌ها، چگونگی رفع مشکلات و راهکارهای لازم را جویا شویم.

اجرای طرح 5 ساله دامداری در سوادکوه

عباسعلی پورمند سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان سوادکوه در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در سوادکوه با بیان اینکه باتوجه به وضعیت نهاده در سطح شهرستان و حذف ارز ترجیحی میزان تولید کم شده است، گفت: ولی با این اوصاف دامداری و مرغداری تولید و جوجه‌ریزی را انجام می‌دهند، دولت قول‌هایی مبنی بر تامین نهاده‌های دامی داده است تا این مشکلات دامداران برطرف شود.

وی، افزود: قرار بر این است که نهاده به صورت آزاد شود و در نهایت قیمت بر روی محصولی که به دست مردم می‌رسد اثر می‌گذارد مثل قیمت شیر، گوشت، ماست و سایر لبنیات.

پورمند از اجرای طرح 5 ساله در سطح شهرستان خبر داد و افزود: یک طرح 5 ساله پیشرفته دامداری در سطح شهرستان سوادکوه داریم، در چند روستا که دام زیادی دارند اجرا را شروع کردیم مثل روستای “کارسالار” تا از لحاظ بهداشتی، تغذیه، اصلاح‌نژاد و خیلی از موارد دیگر بتوانیم ضریب تبدیل را در دام پایین آوریم و بهینه‌سازی برای تولید داشته باشیم.

سنتی عمل کردن یکی از ضعف‌های دامداری در سوادکوه است

سرپرست مدیریت جهاد کشاورزی سوادکوه یکی از بزرگ‌ترین ضعف‌ها در حوره دامداری در سطح شهرستان سوادکوه را سنتی عمل کردن دامداران برشمرد و اظهار داشت: یکی از ضعف‌ها فقط به خاطر سنتی عمل کردن بسیاری از دامداران و کشاورزان ما است، مثلا خیلی از دامداران از علوفه خام مثل سبوس و کاه استفاده می‌کنند که ارزش غذایی ندارد، همه هم و غم ما این است که در روستا بقبولانیم که از غذاهای مکمل مثل کنسانتره استفاده کنند، غذایی که جیره کاملی دارد و برای تغذیه بسیار مناسب است و رشد را بالا می‌برد و یکی از بزرگ‌ترین اهداف همین است.

اصلاح نژاد گاو یکی از اهداف به شمار می‌آید

پورمند، اظهار داشت: وقتی حذف ارز ترجیحی اتفاق افتاد قیمت جو و سبوس آزاد می‌شود و دامدار مجبور به دامداری علمی و عملی می‌شود تا با کمترین نهاده بیشترین تولید را داشته باشد و این زمانی است که جیره، بهداشت و اصلاح‌نژاد مناسب داشته باشد، یکی از اهداف ما در سوادکوه بحث اصلاح‌نژاد گاو است مثل گاوهای هلشتاین یا گاوهای دو رگه اصلاح‌نژاد شده باشند.

این مسئول، خاطرنشان کرد: یک طرح 5 ساله آماده کردیم به استان فرستادیم و از روستای کارسالار و مامیج‌خیل طرح را شروع کردیم، طرح به صورت کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت است، در کوتاه مدت همین کارهایی است که انجام می‌دهیم، میان مدت کارهای عملیاتی کلا‌س‌های ترویجی و آموزشی و در بلند مدت هم باید خروجی را ببینیم که نیاز به زمان دارد.

ندانستن زمان کاشت، داشت و برداشت ضعف کشاورزی است

سرپرست مدیریت جهادکشاورزی سوادکوه با بیان اینکه دامداران ما سنتی هستند و تا بخواهیم از حالت سنتی خارج و به سمت مدرنیته ببریم زمان لازم است،گفت:مثل کشاورزی که هنوز کشاورزان زمان کاشت، داشت و برداشت را اطلاع ندارند و یکی از ضعف‌های کشاورزان منطقه ما هم همین موضوع است که هنوز از زمان کاشت اطلاع ندارند و زمانی می‌کارند که گیاهان هرز در داخل آنها رشد می‌کند درصورتی که کشاورزی موفق است که زمان کاشت، داشت و برداشت را به موقع انجام دهد، از بذرهای اصلاح نژاد شده خوب و از کودهای مناسب استفاده کند، حتما از خاک بعد 5 سال آزمون خاک بگیرد، آزمون خاک این است که هزینه می‌کنید درصد مواد عالی و مواد معدنی خاک را آنالیز می‌کنید و براساس آنالیز اگر چیزی کم باشد اضافه می‌کنید ولی در شهرستان ما این کار به ندرت انجام می‌شود چون از قبل سنتی عمل می‌کردند سخت است اما تمام تلاش خود را می‌کنیم تا مدرنیته عمل کنند تا خروجی خوبی داشته باشند.

خودمصرفی نبودن در تامین علوفه یکی از عوامل اعتراض دامداران است

پورمند درمورد تعداد دام‌های شهرستان، عنوان کرد: حدود 110 هزار دام سبک و سنگین ( 70 هزار دام سبک و بقیه دام سنگین) در سوادکوه داریم.

این مسئول با اشاره به یکی دیگر از بزرگ‌ترین ضعف‌ها در بحث تولید در سوادکوه، اظهار داشت: خیلی از دامداران منطقه خودمصرفی ندارند یعنی از علوفه‌های خامی که از سوی اتحادیه‌ها است استفاده می‌کنند به همین خاطر اعتراض زیادی دارند درصورتی که در نقاط دیگر استان کشت جو، شبدر و علوفه‌های دیگر را انجام می‌دهند، خیلی از علوفه‌ها را کاشت و برای دام برداشت می‌کنند اما در سوادکوه به دلیل خرده مالکی‌ها و موروثی بودن زمین‌ها و همچنین توجیه نبودن سعی می‌کنند از علوفه خام اتحادیه استفاده کنند و چون قیمت نهاده‌ها بالا رفته سخت شده است.

پورمند، تصریح کرد: تمام هدف این است تا زمین‌های بایر کشت و غیر کشت را از بایری درآورده، تجمیع کنیم، جو و شبدر بکاریم تا دامدار خود مصرفی داشته باشد و خیلی از این هزینه‌ها را کم کند،دامداری موفق است که 50 درصد نهاده را از خود مصرف کند و دنبال نهاده دیگری نگردد.

دلایل خودمصرفی نبودن تامین علوفه 

سرپرست مدیریت جهادکشاورزی سوادکوه با بیان اینکه در سوادکوه به دلیل برخی مسائل خود مصرفی تامین علوفه دام در بین دامداران مرسوم نیست، گفت: دامداران می‌توانند انجام دهند اما به دلیل اینکه زمین‌ها ارزش پیدا کرده است به دنبال این هستند که تغییر کاربری دهند و به خوش‌نشین‌ بفروشند یا با قانون ارث مواجه هستند بدین معنا که زمین چند هکتاری بین وراث تقسیم می‌شود که توجیه اقتصادی برای کشت و زرع ندارد، همچنین برخی هم تن به کشت نمی‌دهند .

وی، یادآور شد: اما در برخی مناطق با کشاورزان و دامداران صحبت کردیم و زمین‌هایی بوده است که بعد 40 سال زیر کشت رفته است، در بقیه روستاها هم می‌خواهیم انجام دهیم، روستا به روستا بازدید می‌رویم، جلسه توجیهی می‌گذاریم، با دهیار و شورا صحبت می‌کنیم مثلا می‌گوییم اگر زمین 5 سال بایر باشد منابع طبیعی به صورت قانونی می‌گیرد تا مجاب به کشت و زرع شوند و زمین بایر را کشت کنند و ترغیب به فروش نشوند.

انتهای پیام/

 

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالعه بیشتر اخبار و مقالات مجله ایران اگری