مجله کشاورزی و دامداری ایران اگری
0

توزیع نامتوازن آب در سدهای لرستان؛ برخی پر و برخی خالی!

توزیع نامتوازن آب در سدهای لرستان؛ برخی پر و برخی خالی!
بازدید 6
استانها

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، چشم‌انداز منابع آبی در لرستان همواره تابعی از نوسانات بارش و الگوهای اقلیمی است. حالا تازه‌ترین ارزیابی‌ها نشان می‌دهد وضعیت ذخایر سدهای این استان، با وجود نشانه‌هایی از بهبود، همچنان از رسیدن به سطح اطمینان فاصله دارد.

در این تصویر دوگانه افزایش نسبی حجم آب، همزمان با تداوم کمبود ظرفیت، مدیریت منابع آبی را همانند پنج سال اخیر خشک‌سالی به یکی از نگرانی‌های اصلی تبدیل کرده‌است.

‌‌لرستان در شدیدترین خشک‌سالی نیم‌قرن/ فروچاله‌ها به جان دشت‌ها افتاد/ کارنامه تلخ مدیریت آب!

بر اساس اعلام علیرضا کاکاوند، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان، در حال حاضر تنها 39 درصد از ظرفیت مخازن سدهای این استان پر شده‌است.

این رقم اگرچه در مقایسه با سال آبی گذشته 31 درصد افزایش نشان می‌دهد، اما همچنان به‌روشنی بیانگر آن است که بخش عمده‌ای از ظرفیت ذخیره‌سازی آب در این منطقه بلااستفاده مانده و به بیان دیگر، سدها هنوز به مرحله پرشدگی مطلوب نرسیده‌اند.

به‌گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان حجم کلی آب ذخیره‌شده در هشت سد اصلی مروک، ایوشان، تنگ هاله، خان‌آباد، کزنار، حوضیان، تاج‌امیر و کمندان در مجموع به 245.7 میلیون متر مکعب رسیده‌است.

این عدد در با ظرفیت اسمی این سدها، همچنان فاصله قابل ملاحظه‌ای را نشان می‌دهد. این شکاف میان افزایش و کفایت، همان نقطه‌ای است که نگرانی‌های تنش آبی را شکل می‌دهد.

جزئیات توزیع آب در میان سدها نیز تصویری ناهمگون را ترسیم می‌کند. درحالی‌که برخی سدها مانند هاله و کزنار به‌طور کامل پر شده‌اند و سد خان‌آباد به حدود 67 درصد ظرفیت خود رسیده، وضعیت در سایر نقاط متفاوت است.

سد مروک تنها 14 درصد و سد حوضیان حدود 16 درصد آبگیری دارند. این اختلاف چشمگیر، نشان‌دهنده توزیع نامتوازن بارش و ورودی‌های آبی در سطح لرستان است. از سوی دیگر، میزان آب ورودی به این سدها نیز محدود گزارش شده و در مجموع حدود 2.05 متر مکعب بر ثانیه برآورد شده‌است.

در حوزه بارش، داده‌های سازمان هواشناسی ایران نشان می‌دهد که از مهر 1404 تا پایان فروردین 1405، میانگین بارندگی در لرستان به حدود 491 میلی‌متر رسیده‌است. این میزان نسبت به سال آبی گذشته حدود 39 درصد افزایش داشته، اما در مقایسه با میانگین بلندمدت، همچنان 6 درصد کاهش را ثبت کرده‌است.

بررسی حوضه‌های آبریز نیز همین الگوی ناهمگون را تأیید می‌کند. در حوضه کرخه، بارش‌ها نسبت به سال گذشته 48 درصد افزایش یافته، درحالی‌که در حوضه کارون بزرگ، میزان بارندگی همچنان حدود 5 درصد کمتر از میانگین بلندمدت گزارش شده‌است.

در مقیاس محلی، بیشترین میزان بارندگی در محدوده سراب جلدون ثبت شده، و منطقه ازنا ـ الیگودرز کمترین سهم را از بارش‌ها داشته؛ شکافی جغرافیایی که بازتاب آن را می‌توان در سطح ذخایر سدهای مختلف نیز مشاهده کرد.

انتهای پیام/ 644/.

 

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *